This is my grandmother Asta's old recipe for moose stew with blue cheese. Grandma grew up on a vicarage outside Härnösand and the household always had good access to game meat. When she and my grandfather moved to Uppsala, they used to buy moose from the market hall. She developed this recipe over many years.
It also works very well with other game meat. I prefer to cook it with half bear and half moose.
.Björn- och älgkalops med ädelost
11 rating (klicken Sie auf die Sterne, um zu bewerten)
Kategorie
Recept på björnkött
Cuisine
Recept på viltkött
Portionen
4
Zubereitung
30 Minuten
Kochen
90 Minuten
Det är ett perfekt recept till både älg och björn. Därför har jag modifierat originalreceptet något och kör 50/50 med björn och älg för att göra det hela lite extra spännande. Använder man björn är det väldigt viktigt att köttet får marinera länge, gärna 3 dagar.
Det går givetvis bra att köra 800 - 1000 g av valfritt viltkött.
Autor:Johan Löfström
Ingredients
-
500 g björngrytbitar
-
500 g älggrytbitar
-
1 stor rödlök
-
1 morot
-
Svart- och vitpepparkorn (ca 10 av vardera)
-
2 hela vitlöksklyftor
-
4 dl rödvin
-
2 msk grönmögelost
-
3 dl grädde
-
1-2 tsk svartvinbärsgelé
-
2 msk maizena
Marinad
Sås
Anleitungen
Marinad
Skiva löken i stora skivor och dela moroten i 2-3 cm bitar.
Lägg grytbitar, lök, morot, vitlöksklyftor, papperkorn och vin i en försluten plastpåse i kylen. Ha gärna en bunke under.
Låt marinaden ligga i 3 dagar.
Kalops
Ta ur grytbitarna och bryn dem i en het panna. Lägg sedan ner dem i en stekgryta (stor kastrull går också bra).
Sila av marinaden och häll den över grytbitarna. Koka under lock på låg värme tills köttet är riktigt mört, ca 60-90 minuter.
Tillsätt grädde, grönmögelost och gelé. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Blanda ut maizena med vatten och rör ner i grytan tills du får en fin konsistens.