Wild boar meat is highly appreciated and popular on the continent, especially in Germany and Italy. In Sweden it is on the rise, but still relatively uncommon on our dinner tables. This is probably because the wild boar is now a relatively young element in the Swedish fauna and that we do not yet have a strong tradition around it in the same way as we have around, for example, moose, reindeer and deer.
Wild boar meat is a very good meat that we in Sweden often underestimate. In our opinion, the taste of the meat can best be described as comparable to the finest domestic pig. Imagine a pig that is allowed to go out all year round and only eat organic food such as acorns and mushrooms and other natural delicacies - that's how wild boar tastes.
We have started to post good recipes for wild boar. Below are our favourites.
Vildsvinsfrikadeller i tomatsås
3 rating (klicken Sie auf die Sterne, um zu bewerten)
Denna rätt gör jag ofta hemma. Det är en variant av Sunday sauce, och för mig är det precis vad det namnet antyder: en riktigt mysig söndagseftermiddag hemma i köket med tomatsås som puttrar längst in på spisen. Koka den gärna länge, men tänk på att späda med mer fond eller vatten då och då. Ungefär samtidigt som det är dags att sätta på pastavattnet avslutar du med att lägga i frikadellerna. Detta recept och många fler fantastiska viltrecept hittar du i boken Kocken och jägaren, som du kan köpa hos oss till kraftigt rabatterat pris.
Skala och tärna moroten i fina små tärningar, cirka 3 x 3 mm. Skölj och tärna sellerin i samma storlek. Skala och finhacka lök och vitlök. Fintärna pancettan.
Bryn morot, selleri, lök, vitlök och pancetta i lika delar raps- och olivolja i en hög kastrull eller gjutjärnsgryta cirka 4–5 minuter på medelvärme under omrörning.
Häll på vinet och låt det få ett uppkok. Tillsätt därefter viltfond, oregano och tomater och låt koka upp igen innan du sänker värmen till låg.
Sjud cirka 1 timme med locket på glänt, späd med vatten vid behov.
Frikadeller
Blötlägg ströbrödet i vinet i en mellanstor bunke.
Rör om och tillsätt äggen, rör om igen och tillsätt färsen. Blanda väl och smaksätt med riven vitlök, parmesan, oregano, salt och peppar. Blanda allt väl med en träsked eller vinge om du blandar i en hushållsmaskin.
Forma till köttbullar i handflatan med hjälp av en matsked. Doppa skeden i ett glas ljummet vatten då och då så släpper bullarna enklare.
Lägg frikadellerna i grytan och låt dem sjuda med minst 20 minuter.
Servera med nykokt pasta och gärna parmesan, basilika, citronskal, olivolja och mer peppar.