Citron och enbärsgravad sik
1 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Cuisine
Nordic
Prova att byta ut den gravade laxen mot gravad sik till Julbordet eller nästa smörgåsbord. Siken är vildfångad och därmed mer hållbar för klimatet. Den är också hälsosammare då den levt på naturliga födoämnen.
Ingredienser
-
2 sikar av lite större storlek (ca 500 g styck)
-
5 msk socker
-
0,5 dl salt
-
6–8 enbär, krossade
-
3 st vitpepparkorn, grovkrossade
-
Skal från 1 citron, väl tvättad
-
Enris, för garnityr (valfritt)
Instruktioner
Skölj och torka sikarna noggrant. Filéa dem så att du får två fina filéer från varje fisk.
Blanda socker, salt, krossade enbär och vitpepparkorn i en bunke. Tillsätt det rivna citronskalet och blanda väl.
Strö gravblandningen jämnt över både köttsidan och skinnsidan på filéerna. Lägg filéerna i en form och täck med plastfolie. Lägg en tyngd ovanpå för att sätta fisken under press. Låt stå i kylen i 1 dygn.
Efter ett dygn, vänd på filéerna och låt dem ligga i kylen i ytterligare 1 dygn.
Skiva siken tunt och servera som gravad lax.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!