Björn

Svensk björn i blommande fält och sommarsol

Björnkött har en kraftig viltsmak och är det mest exklusiva och ovanliga viltkött vi erbjuder. Björnen får, precis som Sveriges andra stora rovdjur, endast jagas under strikt reglerade former och det fälls färre än 300 djur per år i Sverige.

Björnen är en riktig allätare och smaken på björnköttet beror ofta mycket på vad den ätit under året. Det sägs att björnkött smakar som bäst då dieten bestått till stor del av bär och därför ska köttet vara som bäst under ett bra blåbärsår. 

Brunbjörnen kännetecknas av sitt stora huvud, små ögon och en tjock päls som varierar från ljusbrun till mörkbrun. En vuxen svensk björn kan nå en imponerande längd på nästan 3 meter och en mankhöjd på 150 centimeter. En hanne kan väga över 300 kg och en hona 200 kg.

Björnen var nästan utrotad i Sverige i början av 1900-talet, men är numera fridlyst och har idag återhämtat sig till en livskraftig och stabil stam på nästan 3 000 djur. Den finns i allmänhet från Dalarnas och Gävleborgs län och norrut. Viss skyddsjakt är tillåten för att skydda tamdjur och renar. 

Jaktsäsongen är mellan 21 augusti och 15 oktober, men avslutas tidigare om årets maximala tilldelning redan har uppnåtts.

Köp björnkött