Mört, gott och hälsosamt viltkött
Viltkött är mört, gott och hälsosamt. De fria djuren livnär sig på det som de naturligt hittar i fjäll och skog. Det gör att köttet givetvis är 100% fritt från antibiotika och tillväxthormoner. Allt vårt kött hängs även i 4-7 dagar för att ge det extra mörhet och smak.
Djuren livnär sig på olika saker. Nedan hittar du en översikt.
Ren - en del av samernas kulturarv
- Renen lever fritt på fjället på sommaren och vandrar ner mot kusten under höst/vinter. Under bistra vintrar kan viss utfodring ske, men annars försörjer den sig själv på det den behöver i naturen
- Det finns strax över 250 000 vilt levande renar i Sverige. Renen lever i flock och tas om hand av samerna på liknande sätt som man gjort i hundratals år. För många samebyar i norra Sverige är renskötsel inte bara en inkomstkälla utan ett sätt att bevara ett stolt kulturarv som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden
Älg
- Älgen äter vilda och färska växter och köttet är således väldigt rikt på näringsämnen och nyttigt Omega 3.
- Norrlandsälgen är i regel ännu mer näringsrik och köttet 15-20% tyngre än älgkött från södra Sverige. Detta beror på att Norrlandsälgen har tillgång till mer näringsrik kost under sommarmånaderna när den äter som mest.
Dovhjort
- Dovhjorten äter normalt gräs och löv under sommaren och ljung, lingon- och blåbärsris, bok- och ekollon under höst och vinter. Denna kost gör köttet väldigt rikt på näringsämnen och nyttigt Omega 3
Vildsvin
- Vildsvin har en härlig viltsmak som kommer från ett aktivt och naturligt liv helt i det fria och köttet är, till skillnad från griskött, väldigt fettsnålt och lågt i kolesterol.
- Vildsvin, som den allätare den är, lever av en blanded diet bestående av rötter, växter, nötter och till och med mask som den bökar fram i skogen. Denna kost gör köttet väldigt rikt på näringsämnen och nyttigt Omega 3
- Allt vildsvinsköttet är inspekterat av veterinär för att garantera att det är fritt från trikiner och sjukdomar
Björn
- Björnen är en riktig allätare och smaken på björnköttet beror ofta mycket på vad den ätit under året. Det sägs att björnkött smakar som bäst då dieten bestått till stor del av bär och därför ska köttet vara som bäst under ett bra blåbärsår, vilket var fallet i största delen av Sverige under 2020
- Allt björnkött är precis som vildsvinskött inspekterat av veterinär för trikiner