Björn på 3 dagar
3 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Viltkött
Cuisine
Nordisk
En festlig björngryta med kantareller och marinad. Extra gott om den får vila i kylen några dagar.
Xanna Åkervinda
Ingredienser
-
1 flaska rött vin
-
1 morot
-
1 lök
-
1 tsk rosmarin
-
1 tsk timjan
-
3 enbär
-
500 gram ryggbiff av björn
-
3 morötter
-
3 gula lökar
-
1 msk honung
-
1 tsk salt
-
1 dl vatten
-
500 gram kantareller
-
Maizenamjöl till redning
Marinad
Kött
Grytan
Stekning till servering
Instruktioner
Marinad
Skär upp löken i klyftor. Skär upp moroten i korta stavar.
Låt vin, lök, morot och kryddor puttra utan lock, till ungefär halva mängden vätska. Det tar ca 45 minuter.
Sila av vätskan och kyl den.
Förberedning kött
Skär upp köttet i 8 lika stora delar och placera trångt i ett tråg.
Häll på marinaden och se till att köttet täcks av vätskan.
Tätförslut. Det går bra att trä över en plastpåse och suga ut luften så att det blir minimalt med luft.
Låt stå i kylen i 2 dagar.
Tillagning
Sätt ugnen på 100 grader.
Skär upp morötter och lök i grova bitar och lägg i en gryta med lock.
Stek köttet på medelhög värme i en stekpanna tillsammans med salt och honung tills det får en fin, brynt yta.
Lägg över köttet i grytan.
Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll över vätskan i grytan.
Låt grytan stå 2 timmar i ugnen på 100 grader
Nu kan grytan ätas som den är, men för en riktigt festlig måltid kyls grytan ner och ställs i kylen inför dagen efter.
Skiva upp köttet I tunna skivor.
Stek svampen tills den fått fin färg.
Blanda ner köttet tillsammans med svampen i stekpannan och värm på så att det blir varmt.
Koka upp grytan med morötter och lök.
Sila upp morötter och lök och lägg upp i en skål för servering.
Red vätskan som är kvar i grytan med maizena.
Övrigt
Servera med potatisbakelser eller potatismos och rårörda lingon.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!