Älgfärsjärpar med svampsås samt lök- och äppelkompott
2 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Game
Älgfärsjärpar är en enkel men mångsidig maträtt som kan tillagas på många olika sätt. De kan grillas, stekas i panna eller tillagas i ugnen. Klassiska tillbehör till älgfärsjärpar är rotfrukter som potatis, morötter, kolrot, palsternacka mm.
Författare:Johan Berquist
Ingredienser
-
500 g älgfärs
-
1 ägg
-
½ dl ströbröd
-
½ dl vispgrädde
-
1 dl mögelost (valfritt)
-
1,5 tsk salt
-
2 krm svartpeppar
-
2 finkrossade enbär
-
1 gul lök
-
1 äpple
-
1 msk kryddsmör
-
1 liten gul lök eller 3 schalottenlökar
-
25 g smör att steka i
-
200-300 g kantareller
-
200 g färska champinjoner
-
1 msk kalvfond
-
3 dl vispgrädde
-
2 msk vitt vin
-
2 msk vetemjöl
-
0,5 tsk salt
-
1 krm peppar
Älgfärsjärpar
Lök- och äppelkompott
Svampsås
Instruktioner
Älgfärsjärpar
Blanda grädde, ägg samtkryddor med ströbrödet och låt det dra i ca 10 min
Rör ner färsen och osten, smaksätt med salt och peppar.
Forma till 12-16 järpar och lägg dom på en stekplåt
Stoppa in i den förvärmda ugnen på ca 170-190 grader ställ kärntempen för larm på 65
Lök- och äppelkompott
Blanda ett par msk av det kryddade smöret och med ett grovt skuret äpple och gul lök
Lägg i stekpanna, och låt smöret stekas in i äpple o lök
Svampsås
Hacka löken fint.
Fräs löken i en kanstrull
Lägg svampen i kastrullen och låt koka ihop på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan kokat bort.
Tillsätt vin samt grädde och låt såsen koka ihop.
Smaka av med fond och kryddor.
Servera allt med tex mandelpotatismos
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!