Älgstek
54 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Enkla viltrecept
Cuisine
Viltkött
Portioner
6-8
Förberedelse
10 minuter
Tillagning
60 minuter
Viltstek är faktiskt bland det enklaste man kan göra. Viktigt är att servera en god sås och bra tillbehör. En vanlig gräddsås fungerar ofta väldigt väl. Som tillbehör är det gott med exempelvis ugnsstekt potatis (gärna Hasselback), broccoli, stekt sparris och Svartvinbärsgelé.
Det är viktigt att ha ha en stektermometer till detta recept. Det enda sättet man egentligen kan misslyckas är, som med allt viltkött, om köttet blir för torrt dvs om innertemperaturen blir för hög. Låt den aldrig gå över 60 grader.
Författare:Johan Löfström
Ingredienser
-
2000 g älgstek
-
Smör och olja för stekning
-
Salt och peppar (nymalen)
Stek
Instruktioner
Stekning
Ta helst ut köttet ur kylen i god tid så att det är rumstempererat när du lagar till det. Torka av och salta köttet innan stekning
Sätt ugnen på 125 grader
Bryn steken i smör (för smak) och olja (för värme) på hög värme i stekpanna. 45-60 sekunder på varje sida eller tills den får en bra stekyta (det ger god smak).
Lägg över köttet i en ugnssäker form och peppra. Stick in stektermometern så att toppen kommer in mitt i köttet. Sätt in formen i mitten av ugnen
Ta ut formen när innertemperaturen når 53 grader. Lägg upp på en skärbräda eller tallrik och låt vila 10-15 min under bakplåtspapper eller en handduk (inte aluminiumfolie). Temperaturen kommer öka några grader när steken vilar. Servera när temperaturen är 56-58 grader.
Kommentarer (1)
Blir jättegott om man sticker knivhål och petar in vitlöksklyftor i steken.