Renytterfilé med viltsås
40 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Enkla recept
Portioner
4
Förberedelse
5 minuter
Tillagning
30 minuter
Det här är ett superenkelt och jättegott viltrecept. Det går även bra med ytterfilé av annat viltslag. Har du inte tillgång till en putsad variant, så ta en större bit, ca 700 gram och putsa av hinnor och fett innan stekning.
Du måste inte ha alla ingredienser till såsen, men ju fler du har desto godare blir den. Själv tycker jag att de viktigaste är grädde, svamp och soja. Har du inga torkade kantareller går det bra med vanliga. Ta då ca 200 gram svamp och finhacka ordentligt. Har du inga kantareller, så välj annan skogssvamp eller helt enkelt vanliga champinjoner.
Servera med en god sallad, stekt sparris, ugnsstekta rotfrukter eller liknande tillbehör.
Till detta recept förutsätter vi att du har en stektermometer eftersom köttet absolut inte får blir torrt (det händer vid 60 grader). Köttet blir bäst om det är rumstemperatur när det steks.
Johan Löfström
Ingredienser
-
600 g Putsad renytterfilé
-
4 dl grädde
-
0,5 dl viltfond (eller kalvfond)
-
2-3 msk torkade krossade kantareller
-
4 enbär
-
2 tsk soja
-
2 tsk svartvinbärsgelé
-
Svartpeppar
Viltsås
Instruktioner
Salta köttet något innan stekning. Stek ytterfilén på alla sidor i en het stekpanna.
Köttet är klart när Innertemperaturen är 52-53 grader.
Låt ytterfilén vila under bakplåtspapper eller en handduk (inte aluminiumfolie). Under denna tid kommer temperaturen gå upp några grader. Den är perfekt då termometern visar 56 grader (ca 10 min).
Viltsås
Koka upp grädden och viltfonden på mellanvärme och låt den sedan sjuda på låg värme.
Krossa kantareller och enbär och lägg ner i grädden. Tillsätt soja, svartvinbärsgelé och peppra lite.
Låt såsen sjuda tills ungefär hälften återstår.
Kommentarer (1)
Vilken rätt Fantastisk
Såsen är verkligen punkten över i:et.
Mums