Marinerad renfilé med helbakad rotselleri och blåbärsås
31 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Renfilé
Författare:
Johannes Örnemark (ornemarksmat)
Portioner
4
Förberedelse
45 minuter
Tillagning
60 minuter
Det här receptet kommer från vår samarbetspartner på Instagram @ornemarksmat. Det är en spännande variant på stekt renfilé. Det magra och finstämda köttet behöver både syra och fett, vilket har varit grundtanken genom hela rätten. Den röda tråden är givetvis skogen.
Ingredienser
-
600 g renkalvfilé
-
1 rotselleri
Marinad
-
1 dl solros- eller rapsolja
-
1 tsk soja
-
1 tsk torkad rosmarin
-
2 torkade enbär (krossade)
-
Salt & peppar
Stekt svamp
-
200 g valfri hel svamp
-
1 tsk timjan
-
1 vitlöksklyfta
-
Smör till stekning
Blåbärssås
-
3 dl blåbär
-
1 hackad schalottenlök
-
0,5 dl citronjos
-
2 msk flytande honung
-
20 g smör
Crust
-
0,5 dl hackade hasselnötter
-
1 tsk blåbärspulver
-
1 tsk citroncest (rivet skal)
-
0,5 tsk timjan
-
Salt
-
1 enbär (krossat)
Instruktioner
Marinera renifilén i minst en timme. Sista 20 minterna i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 125 grader.
Stek filéerna snabbt i en het panna för att få fin yta. Använd gärna handbrännare. Avsluta med att ösa med smör.
Gnid in köttet med "crusten" och låt filéerna gå klart i ugnen tills innertemperaturen når 50 grader. Låt vila till 52 grader.
Stekt svamp
Skala och hacka vitlöken grovt
Stek svampen (hela) i smör med vitlök och timjan tills de får fin färg.
Låt gå klart i ugnen tillsammans med köttet för att behålla temperatur och tajming.
Rotselleri
Använd en äppelurkärnare för att få in smör i sellerin.
Baka rotsellerin hel i ugnen under lång tid. Använd gärna en brännare på slutet för att få fin karamelliserad yta.
Blåbärssås
Mixa ingredienserna (förutom smör) och pressa genom en sil.
Värm upp och blanka med smöret på slutet. Smaka av med salt och peppar.
Efterrätt
Värm hjortronsylt och servera med vaniljglass.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!