Älgburgare med pancetta
7 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Portioner
3-4
Förberedelse
30 minuter
Tillagning
15 minuter
Älgburgare är den ultimata hamburgaren för grillen. Älgkött har jämfört med vanligt nöt en mycket fylligare smak och passar perfekt för stora som små. I detta recept lägger vi till lite pancetta för att få lite mer saftig samk och lite mer sälta till burgarna.
Johan Lofstrom
Ingredienser
-
500g älgfärs
-
1/2 gul lök
-
50g pancetta eller bacon
-
1 tsk senap
-
1 msk olivolja
-
Salt och peppar
Instruktioner
Lägg älgfärsen i en bunke. Riv löken och hacka pancetta/bacon. Lägg ner det i bunken tillsammans med senap och olivolja. Arbeta ihop allt till en jämn massa. Salta och peppra samtidigt som du blandar ihop.
Ta ut en lagom mängd färsblandning och forma en hamburgare. Ett tips är att använda ett ca 2 cm högt fat med raka kanter som form. Alternativt kan man ta en plastflaska och klippa ut en 2-3 cm bred "ring" och använda som form. Packa blandningen relativt tjockt och peta sedan ut den med en kniv.
Om du vill grilla hamburgaren, så är ett annat tips att först steka på i het stekpanna 20-30 sek på varje sida innan man lägger den på grillen. På så sätt håller den ihop bättre. Pensla också hamburgaren med olivolja precis innan du lägger den på grillen.
Grilla/stek på ca 3-4 minuter på varje sida eller längre för mer välgrillat. Man kan använda lock för att få dem saftigare, men det är helt efter tycke och smak.
Värt att notera att som svensk kan man naturligtvis ha lingonsylt till allting, inklusive hamburgare som vi visar i bilden.
Kommentarer (1)
Perfekt balans med det fettfria malda älgfärsen