Tjälknöl
1 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Viltkött
Cuisine
Nordisk
Författare:
Johan Löfström
Portioner
8-10
Tillagning
12-17 timmar
Tjälknöl är ett genialt sätt att tillreda en större bit kött. Metoden uppfanns av samerna som brukade förvara sina bästa köttbitar genom att gräva ner dem i snön. När de sedan ville tillreda sin tjälknöl grävde de ett nytt hål i snön som de fyllde med sten och sedan byggde en brasa på stenarna.
Därefter lindade de in köttet, lade det på elden och täckte det med jord och lät det lagas till långsamt, oftast över natten. Till slut lät de köttet bada i en varm marinad och lät det bli helt kallt för att sedan ätas i väldigt tunna skivor. Slutresultatet blev en helt otroligt bit kött, rätt tung, något saltad och delikat smaksatt.

Ingredienser
-
1,5 kg fryst viltstek av älg - går även bra med ren eller dovhjort
-
1 liter vatten
-
4 msk salt
-
1 gul lök
-
2 vitlöksklyftor
-
1 msk torkad timjan
-
1/2 msk torkad rosmarin
Instruktioner
Lägg den frysta steken in en ugnssäker form.
Lägg formen med steken i den nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 75 grader (70 grader i varmluftsugn). Sätt in en köttermometer när steken har tinat (efter ca 2-3 timmar).
Låt steken vara i ugnen i 8-12 timmar. När termometern visar 55°C är det rött ("medium rare"), vid 65°C är det lite rosa och vid 75°C är det "well done".
Saltlösning: Koka upp vatten med salt i en stor kastrull (ska ha plats för steken) och låt svalna. Skär löken i tunna skivor och lägg ner i kastrullen. Lägg till vitlök och örter. Ta ut steken när den fått den innertemperatur du vill ha och lägg ner den direkt i kastrullen. Låt den ligga i och svalna i 4-5 timmar
Skär upp köttet i tunna skivor och servera gärna med an potatisgratäng och färsk sallad. Tjälknöl är även fantastiskt gott på smörgås!
Kommentarer (1)
Det var ett mycket bra recept. Den färdiga produkten var mycket god lagad efter receptet.