icon

Snabba leveranser i hela Sverige, 0-3 arbetsdagar - Fri frakt över 1200 kr

Tjälknöl med lingon och svamp potatis på en gammal skärbräda

Recept på tjälknöl

Tid:            12-17 timmar
Svårighet: Medel

Ingredienser (8-10 portioner)

  • 1,5 kg fryst viltstek av älg - Går även bra med ren eller dovhjort
  • 1 liter vatten
  • 4 msk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk torkad rosmarin

Utförande

Lägg den frysta steken in en ugnssäker form. 

Lägg formen med steken i den nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 75 grader (70 grader i varmluftsugn). Sätt in en köttermometer när steken har tinat (efter ca 2-3 timmar). 

Låt steken vara i ugnen i 8-12 timmar. När termometern visar 55°C är det rött ("medium rare"), vid 65°C är det lite rosa och vid 75°C är det "well done".

Saltlösning: Koka upp vatten med salt i en stor kastrull (ska ha plats för steken) och låt svalna. Skär löken i tunna skivor och lägg ner i kastrullen. Lägg till vitlök och örter. Ta ut steken när den fått den innertemperatur du vill ha och lägg ner den direkt i kastrullen. Låt den ligga i och svalna i 4-5 timmar

Skär upp köttet i tunna skivor och servera gärna med an potatisgratäng och färsk sallad. Tjälknöl är även fantastiskt gott på smörgås!

Klicka här för att köpa älgstek

Är du intresserad av fler viltrecept? Anmäl dig då gärna till vårt nyhetsbrev där vi regelbundet skickar ut nya populära viltrecept.

  • Det var ett mycket bra recept. Den färdiga produkten var mycket god lagad efter receptet.

    Bengt Lindahl

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök bland vårt viltkött...

Lagt till kundvagnen