Renracks med BBQ-sås och sotade morötter
1 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Portioner
4
I detta recept grillar vi racks från Rensarv.
Att grilla rensarv är en smakupplevelse utöver det vanliga. Fettkappan på rensarvet bidrar till att hålla köttet saftigt och ger en distinkt smak. Rensarvens naturliga diet ger köttet en unik smakprofil som är kopplad till den arktiska naturen.
Doften av grillat rensarv är lockande och det är tillfredsställande att se köttet bli perfekt grillat. Om du vill prova något annorlunda och smakfullt är grillad rensarv ett bra alternativ.
Daniel Tottie
Ingredienser
-
1 kg renracks
-
4 morötter
-
2 äpplen
-
2 tomater
-
1 rödlök
-
3 vitlöksklyftor
-
1 msk riven ingefära
-
1 dl rött vin
-
1 msk honung
-
1 msk tomatpuré
-
1 msk äppelcidervinäger
-
1 msk kinesisk svampsoya
-
Salt, svartpeppar, fänkålsfrön
Instruktioner
Tänd grillen
Barbequesås
Skiva upp och grilla äpplen, tomater, rödlök tills de har fått massa karaktär.
Lägg ner dem i en kastrull och toppa med vitlök, ingefära, rött vin, honung, tomatpuré, äppelcidervinäger och soya. Låt koka minst 30 minuter.
Mixa slät.
Salta. Söta eventuellt med socker eller mer honung om du vill ha en sötare sås.
Renracksen
Skåra fettkappan på Renracksen med en vass kniv och salta den rikligt.
Grilla racksen ordentligt runt om med fokus på fettkappan.
Låt dem ligga på indirekt värme eller ugn på ca 100 grader i 20 minuter till en kärntemperatur på ca 52-55 grader.
Låt vila minst 15 minuter.
Skär bort ryggbenet från revbenen och låt endast revbenen sitta kvar på köttet. Skär upp köttet i skivor, en skiva per revben. Salta varje skiva lite extra.
Innan servering kan man ge varje köttbit en extra stekyta och låta köttet sätta sig i kanterna. Här försöker vi inte pricka någon stekgrad. Se till att grillen är ordentligt varm för att få bra yta.
Sotade morötter
Koka morötterna hela i saltat vatten ca 5 minuter
Grilla på morötterna ordentligt tills de har nästan en svart yta
Rosta fänkålsfrön och svartpepparkorn, lika delar tillsammans tills fänkålen är svart.
Mixa kryddorna till ett svart pulver i en kryddkvarn eller en mortel.
Rulla de grillade morötterna i pulvret.
Lägg dem på grillen en kort stund innan servering
Lägg upp renracks, barbequesås och morötter på en tallrik. Servera gärna med en härlig sallad. Varför inte en krämig coleslaw?
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!