Vildandbrösfilé med potatispuré, rödvinssås och smarriga tillbehör
6 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Portioner
4-6
Förberedelse
30 minuter
Tillagning
60 minuter
Ett riktigt fint recept som passar alla dagar i veckan. Men kanske bäst som finmiddag. Bortsett från den fantastiska vildanden, som helst skall vara härligt rosa i mitten när den stekts klar, så är råvarorna enkla och finns ofta hemma på hyllan eller i kylen. Helheten ger fina smaker som fungerar väl ihop och det knaperstekta baconet ger den lilla extra crunchen och sältan.
Författare:Jonas Legerstam
Ingredienser
-
600-800 g vildandbröstfilé
-
Smör och rapsolja att bryna i
-
Salt och svartpeppar
-
1 kg potatis (ca 12 medelstora potatisar)
-
½ - 1 vitlöksklyfta
-
2 dl mjölk
-
2 dl crème fraiche
-
1 kruka färsk gräslök
-
50 g smör
-
1 schalottenlök
-
1 morot
-
⅓ msk tomatpuré
-
1 ½ msk balsamicovinäger
-
1,5 dl rödvin
-
2,25 dl vatten
-
1 ½ msk koncentrerad kalvfond
-
50 g smör
-
1,5 msk mörk maizenaredning + vatten
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
-
1 tsk svartvinbärsgelé (kan hoppas över)
-
3 paket bacon (140 g) tärnad eller skivad skuren i bitar
-
6 morötter
-
1 msk smör
-
Salt och svartpeppar
-
1 kruka färsk persilja
Vildandbröstfile
Potatispuré
Rödvinssås
Knaperstekt bacon
Kokta morötter
Garnering
Instruktioner
Vildandbröstfilé
Gnid in filéerna med salt och peppar.
Bryn hastigt i panna på hög värme med smör och en skvätt rapsolja tills filéerna fåt fin stekyta.
Stek klart i ugn på 175 grader tills innertemperaturen ligger på 53-54 grader.
Låt vila i 10 min och skär upp i skivor innan servering.
Potatispuré
Skala potatisen och koka den mjuk i ca 25 min, med vitlöken.
Häll av vattnet och pressa potatisen och vitlöken med potatispress.
Värm mjölken och blanda i den pressade potatisen och vitlöken tillsammans med crème fraiche och smöret. Smaka av med salt och peppar.
Hacka gräslöken och rör ner vid servering.
Rödvinssås
Kan med fördel göras klart i förväg och värmas på.
Skala och hacka löken. Skala och skiva moroten.
Fräs lök och morot glansig i 25 g smör utan att de får färg.
Tillsätt tomatpuré och fräs en stund till under omrörning.
Tillsätt vinäger, rödvin, vatten och kalvfond samt svartvinbärsgelé om lite extra sötma önskas och låt såsen sedan koka samman utan lock på medelvärme tills det återstår ca 3 dl (hälften).
Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen.
Rör ut maizenaredningen med lite vatten och vispa ner i såsen.
Låt såsen koka upp igen under omrörning. Rör ner 25 g smör och smaka av med salt och peppar.
Kokta morötter
Skala och skär morötterna i lagom långa bitar. Dela dem sen i klyftor.
Koka upp 5 dl vatten med en nypa salt.
Lägg i morötterna och koka i ca 15 min till önskad konsistens.
Häll av vattnet, tillsätt 1 msk smör, salt, peppar efter smak och rör runt.
Knaperstekt bacon
Lägg den tärnade baconen i torr panna och knaperstek på hög värme.
Häll av baconet på ett fat med hushållspapper och låt det mesta av baconfettet sugas upp av pappret.
Servering
Tima allt efter bästa förmåga. Lägg upp potatispuré, skivad vildandbröstfilé och kokta morötter på tallrik. Häll rödvinssås över filéerna. Strö knaperstekt bacon över rätten och garnera med hackad persilja.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!