Älgfärsjärpar med svampsås samt lök- och äppelkompott
1 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Game
Älgfärsjärpar är en enkel men mångsidig maträtt som kan tillagas på många olika sätt. De kan grillas, stekas i panna eller tillagas i ugnen. Klassiska tillbehör till älgfärsjärpar är rotfrukter som potatis, morötter, kolrot, palsternacka mm.
Författare:Johan Berquist
Ingredienser
-
500 g älgfärs
-
1 ägg
-
½ dl ströbröd
-
½ dl vispgrädde
-
1 dl mögelost (valfritt)
-
1,5 tsk salt
-
2 krm svartpeppar
-
2 finkrossade enbär
-
1 gul lök
-
1 äpple
-
1 msk kryddsmör
-
1 liten gul lök eller 3 schalottenlökar
-
25 g smör att steka i
-
2-300 g kantareller
-
200 g färska champinjoner
-
1 msk kalvfond
-
3 dl vispgrädde
-
2 msk vitt vin
-
2 msk vetemjöl
-
0,5 tsk salt
-
1 krm peppar
Älgfärsjärpar
Lök- och äppelkompott
Svampsås
Instruktioner
Älgfärsjärpar
Blanda grädde, ägg samtkryddor med ströbrödet och låt det dra i ca 10 min
Rör ner färsen och osten, smaksätt med salt och peppar.
Forma till 12-16 järpar och lägg dom på en stekplåt
Stoppa in i den förvärmda ugnen på ca 170-190c ställ kärntempen för larm på 65
Lök- och äppelkompott
Blanda ett par mask av det kryddade smöret och med ett grovt skuret äpple och gul lök
Lägg i stekpanna, och låt smöret stekas in i äpple o lök
Svampsås
Hacka löken fint.
Fräs löken i en kanstrull
Lägg svampen i kastrullen och låt koka ihop på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan kokat bort.
Tillsätt vin samt grädde och låt såsen koka ihop.
Smaka av med fond och kryddor.
Servera allt med tex mandelpotatismos