Biff Rydberg på viltkött
12 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Biff Rydberg
Cuisine
Viltkött
Portioner
4
Förberedelse
5 minuter
Tillagning
40 minuter
Detta är en klassisk Biff Rydberg, fast bättre - med viltkött. Receptet kommer från professionella kocken Kjell Nymark.
Klassiker ska man inte ändra på men att byta ut den klassiska oxfilén mot en viltfilé höjer bara denna rätt....Rätten kommer från 1800-talet’s Stockholm och Hotell Rydberg. Den avnjöts ofta av societeten tillsammans med snaps och pilsner. Ofta och ganska missvisande benämns denna rätt som en ”lyxigare variant av Pyttipanna”. Den sägs ha tillagats i tre stekpannor med kött, potatis och lök i varsin stekpanna och därav upplägget på tallriken, som ska vara i tre rader så att gästen själv ska kunna blanda efter egen smak.
Biff Rydberg är vid rätt tillagning med lite kärlek en enkel och väldig god rätt som i detta fall lyfter fram den vilda köttsmaken så att den får den uppmärksamhet den förtjänar. Det är även en trevlig rätt att laga utomhus tex på en muurika.
Författare:Johan Swedish Wild
Ingredienser
-
800 g filè eller biff av älgkött eller hjortkött
-
800 g potatis
-
2 stora gula lökar
-
4 äggulor
-
1 knippe bladpersilja, hackad
-
Salt och peppar
-
Smör och matolja till stekning
-
2 msk senapspulver
-
2,5 dl vispgrädde
-
3 msk strösocker
-
1 msk dijonsenap
-
2 msk riven pepparrot
-
Salt och peppar
Senapskräm
Instruktioner
Skär kött och potatis i 2x2 cm kuber - försök att hålla samma storlek då det påverkar stektiden. Löken kan skäras i något mindre bitar.
Lägg potatisen i blöt, för att få bort stärkelsen.
Börja sedan med senapskrämen. Vispa grädden lätt/krämig och tillsätt övriga ingredienser. Vispa lite till (konsistensen ska vara som en mousse) och smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl.
Stek potatisen i rikligt med smör och olja (inte olivolja) tills den får en gyllene färg och är genomstekt. Krydda med salt och håll varm.
Stek löken på medelvärme tills den blir mjuk. Här kan man med fördel karamellisera löken med någon nypa socker och därefter en liten skvätt äppelcidervinäger. Smaka av med salt.
Stek köttet i smör i en het panna i någon minut, så att det får en fin färg. Salta och peppra.
Lägg upp kött, lök och potatis på en tallrik i rader bredvid varandra med löken i mitten.Strö över den hackade persiljan.Forma små ägg av senapskrämen med hjälp av en sked som doppats i varm vatten, lägg över köttet. Servera äggulan i tex ett snapsglas på tallriken.
Smaklig spis
Övrigt
Vill man göra en ”snabbvariant” av senapskräm kan man blanda dijonsenap och creme fraîches.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!