Hur man lagar viltkött

Viltkött kan faktiskt vara väldigt enkelt att laga till. Vi har själva några grundregler som vi gärna håller oss till för att alltid lyckas med vårt vilt:

- Viltkött får aldrig bli torrt
- Ditt viktigaste tillbehör är såsen
- Efterstek gärna en större viltstek i ugnen men var försiktig med mindre och finare detaljer
- Det finns väldigt många spännande recept till viltkött

Viltkött får aldrig bli torrt

Viltkött är väldigt fettsnålt, vilket betyder att inte är särskilt gott när det steks för länge. Det går att helt förstöra en fantastisk viltdetalj som exempelvis renfilé genom att steka den för länge. Viltkött skall i regel som mest vara "medium rare", men själva anser vi att det är som bäst precis mellan "rare" och "medium rare".

I regel är den perfekta innertemperaturen vid servering är 56 grader, men det kan variera något beroende på vilket vilt det är. Tänk på att om du låter viltköttet vila efter stekning så kommer det att gå upp några grader, så sluta stek eller ta ut ur ugnen när det är 52-54 grader (beroende på köttets tjocklek).

Eftersom innertemperaturen på köttet är såpass viktig rekommenderar vi verkligen att du använder dig av en bra stektermometer när du tillagar köttet. Det är ditt absolut viktigaste redskap för att vara säker på att lyckas.

Det finns ett antal väldigt bra stektermometrar på marknaden. Själva tycker vi om Meater som är helt trådlös, har en väldigt användarvänlig app och mäter både innertemperaturen samt temperaturen precis runt köttet (för att beräkna stektid). Du kan köpa Meater och Meater+ hos oss på vår sida för Stektermometrar.

Viktigaste tillbehöret till viltkött är såsen

Om stektermometern är ditt viktigaste redskap så är såsen ditt viktigaste tillbehör. Viltkött är som sagt väldigt fettsnålt och det kan vara mycket gott att äta det med en gräddig viltsås. Smaker som exempelvis svamp, enbär och timjan passar utmärkt till vilt.

Vi kan rekommendera kokboken Såser av Tommy Myllymäki om du vill ha bra recept eller bara lite inspiration. Den innehåller ett flertal såser just för viltkött. De flesta av recepten är väldigt enkla att göra och är alla fantastiskt goda. 

Använd gärna ugn för stora viltstekar men var försiktig med mindre detaljer

Ett enkelt och klassiskt sätt att tillreda en större viltstek är att steka den på hög värme först i panna för att sedan eftersteka på låg värme i ugn. Det blir ofta väldigt gott. 

Vi vill dock höja ett varningens finger att inte göra detta på mindre bitar och särskilt inte på finare detaljer. En filé från i princip allt vilt (även älg) kan med fördel stekas endast i stekpanna utan att efterstekas i ugn. Om man tex eftersteker en dovhjortsfilé i ugnen kan den ofta bli lite "pastejig" och inta alls lika delikat som den annars blir. 

Det finns väldigt många spännande recept till viltkött

Det svenska köket har en lång tradition med viltkött. Därför finns det många recept att få tag på både i kokböcker och på nätet. Vi har samlat några av våra egna favoritrecept på sidan Recept på viltkött. Dessutom tar vi regelbundet in viltkokböcker som vi själva gillar och erbjuder dem till våra kunder till ett lågt pris. Du hittar dem under Kokböcker för viltkött.

Slutligen får du gärna kontakta oss om du har några frågor. Vi står alltid till hands med råd och tips om hur du bäst lyckas med ditt vilt.

Smaklig spis!