icon

Snabba leveranser i hela Sverige, 0-3 arbetsdagar - Fri frakt över 1200 kr

Filé av viltkött från vildsvin som du kan köpa online hos Swedish Wild

Laga viltkött i panna eller på grill

Tid:           10-15 min
Svårighet: Enkelt

För mindre detaljer som filé och ytterfilé från ren, hjort och vildsvin kan det ofta vara bäst att steka dem direkt i pannan istället för att använda ugnen. Samtidigt behöver man inte krångla till det med en massa ingredienser utan istället låta köttets mörhet och dess fantastiska smak stå i centrum.

Ingredienser

  • Mindre filéer och ytterfilé av vilt (ren, hjort, vildsvin)
  • Smör
  • Salt och peppar

Utförande

Det är fortfarande som alltid viktigt att inte låta köttet ligga för lång tid i stekpannan. Som allt fettsnålt viltkött, tillagar man det alltför länge blir det ofta lite torrt. Vi anser att att filén och ytterfilén bäst serveras "rare" eller "medium rare". Man steker en filé ungefär på samma sått som man tillagar en stek.

  • Trimma köttet från fett och hinnor. Gnugga sedan in det med salt och peppar
  • Stek köttet i smör på hög värme för att få en fin krispig yta runt hela köttet (ca 1 min per sida). Dra ner värmen något när du fått en fin yta
  • Skär ett litet snitt för att se att du har fått rätt "blodighet" i mitten av köttet. Välj själv hur blodigt du ha det, men se till att det inte steks på för mycket
  • Servera direkt

Tillagar du köttet på grillen, så följer du i princip samma instruktioner. Först på direkt (hög ovanför glöden) värme för att få en krispig yta. Om köttet fortfarande är för blodigt, så förflytta det till indirekt värme (vid sidan, inte ovanför glöden) till det har den blodighet du önskar. 

Servera med exempelvis hasselbackspotatis och rotfrukter i ugn. En god viltsås eller viltsmör förhöjer smakupplevelsen ytterligare. Här kan du hitta recept på viltsmör.

Har du en större bit kött, som tex en älgfilé, då rekommenderar vi att istället tilaga den i ugn. Du kan läsa mer om det på sidan Viltkött i ugn.

Här kan du hitta fina detaljer:
Köp renfilé
Köp hjortfilé (dovhjort)
Köp vildsvinsfilé

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök bland vårt viltkött...

Lagt till kundvagnen