Vildsvinsfrikadeller i tomatsås
5 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Vildsvinskött
Cuisine
Viltkött
Portioner
4
Förberedelse
30 minuter
Tillagning
90 minuter
Denna rätt gör jag ofta hemma. Det är en variant av Sunday sauce, och för mig är det precis vad det namnet antyder: en riktigt mysig söndagseftermiddag hemma i köket med tomatsås som puttrar längst in på spisen. Koka den gärna länge, men tänk på att späda med mer fond eller vatten då och då. Ungefär samtidigt som det är dags att sätta på pastavattnet avslutar du med att lägga i frikadellerna. Detta recept och många fler fantastiska viltrecept hittar du i boken Kocken och jägaren, som du kan köpa hos oss till kraftigt rabatterat pris.
Författare:Ingredienser
-
600 g vildsvinsfärs
-
½ dl ströbröd
-
½ dl torrt vitt vin
-
2 ägg
-
½ vitlöksklyfta
-
1 ½ dl riven parmesan
-
2 tsk torkad oregano
-
2 tsk salt
-
Svartpeppar
-
nykokt pasta
-
riven parmesan
-
strimlad basilika
-
rivet citronskal
-
olivolja
-
svartpeppar
-
½ morot
-
¼ blekselleristjälk
-
1 bananschalottenlök
-
2 vitlöksklyftor
-
100 g pancetta
-
1 dl rödvin
-
2 dl viltfond, se sidan 78 i Kocken och jägaren
-
1 msk torkad oregano
-
2 burkar à 400 g hela skalade tomater
-
oliv- och rapsolja
-
salt och svartpeppar
Frikadeller
Till servering
Tomatsås
Instruktioner
Tomatsås
Skala och tärna moroten i fina små tärningar, cirka 3 x 3 mm. Skölj och tärna sellerin i samma storlek. Skala och finhacka lök och vitlök. Fintärna pancettan.
Bryn morot, selleri, lök, vitlök och pancetta i lika delar raps- och olivolja i en hög kastrull eller gjutjärnsgryta cirka 4–5 minuter på medelvärme under omrörning.
Häll på vinet och låt det få ett uppkok. Tillsätt därefter viltfond, oregano och tomater och låt koka upp igen innan du sänker värmen till låg.
Sjud cirka 1 timme med locket på glänt, späd med vatten vid behov.
Frikadeller
Blötlägg ströbrödet i vinet i en mellanstor bunke.
Rör om och tillsätt äggen, rör om igen och tillsätt färsen. Blanda väl och smaksätt med riven vitlök, parmesan, oregano, salt och peppar. Blanda allt väl med en träsked eller vinge om du blandar i en hushållsmaskin.
Forma till köttbullar i handflatan med hjälp av en matsked. Doppa skeden i ett glas ljummet vatten då och då så släpper bullarna enklare.
Lägg frikadellerna i grytan och låt dem sjuda med minst 20 minuter.
Servera med nykokt pasta och gärna parmesan, basilika, citronskal, olivolja och mer peppar.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!