Vildsvinskött är väldigt uppskattat och populärt på kontinenten, särskilt i Tyskland och Italien. I Sverige är det på frammars, men fortfarande är det relativt ovanligt på våra middagsbord. Detta beror troligtvis på att vildsvinet numera är ett relativt ungt inslag i den svenska faunan och att vi inte ännu har en stark tradition runt det på samma sätt som vi har runt exempelvis älg, ren och hjort.
Vildsvinskött är ett väldigt gott kött som vi i Sverige ofta underskattar. Enligt vår uppfattning kan man bäst beskriva köttets smak som jämförbar med den finaste tamgris. Tänk dig en gris som får gå ute året runt och enbart äta ekologisk mat som ekollon och svamp och annat av naturens delikatesser - så smalkar vildsvin.
Vi har börjat att lägga upp goda recept på vildsvin. Nedan följer våra favoriter.
Vildsvinsfrikadeller i tomatsås
3 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Denna rätt gör jag ofta hemma. Det är en variant av Sunday sauce, och för mig är det precis vad det namnet antyder: en riktigt mysig söndagseftermiddag hemma i köket med tomatsås som puttrar längst in på spisen. Koka den gärna länge, men tänk på att späda med mer fond eller vatten då och då. Ungefär samtidigt som det är dags att sätta på pastavattnet avslutar du med att lägga i frikadellerna. Detta recept och många fler fantastiska viltrecept hittar du i boken Kocken och jägaren, som du kan köpa hos oss till kraftigt rabatterat pris.
Skala och tärna moroten i fina små tärningar, cirka 3 x 3 mm. Skölj och tärna sellerin i samma storlek. Skala och finhacka lök och vitlök. Fintärna pancettan.
Bryn morot, selleri, lök, vitlök och pancetta i lika delar raps- och olivolja i en hög kastrull eller gjutjärnsgryta cirka 4–5 minuter på medelvärme under omrörning.
Häll på vinet och låt det få ett uppkok. Tillsätt därefter viltfond, oregano och tomater och låt koka upp igen innan du sänker värmen till låg.
Sjud cirka 1 timme med locket på glänt, späd med vatten vid behov.
Frikadeller
Blötlägg ströbrödet i vinet i en mellanstor bunke.
Rör om och tillsätt äggen, rör om igen och tillsätt färsen. Blanda väl och smaksätt med riven vitlök, parmesan, oregano, salt och peppar. Blanda allt väl med en träsked eller vinge om du blandar i en hushållsmaskin.
Forma till köttbullar i handflatan med hjälp av en matsked. Doppa skeden i ett glas ljummet vatten då och då så släpper bullarna enklare.
Lägg frikadellerna i grytan och låt dem sjuda med minst 20 minuter.
Servera med nykokt pasta och gärna parmesan, basilika, citronskal, olivolja och mer peppar.