Lyxig lasagne med viltfärs, champinjoner och rotfrukter
3 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Viltkött
Cuisine
Nordic
Portioner
4
Förberedelse
30 minuter
Tillagning
120 minuter
Fantastiskt god lasagne. Färska, skivade champinjoner och rivna rotfrukter adderar smak och struktur till färsen, i detta fall älgfärs, men annan färs av vilt går också bra att använda. Lagrad, svensk herrgårdsost istället för italiensk ost ger en mild ostsås som fungerar bra med viltsmaken.
Författare:Jonas Legerstam
Ingredienser
-
500 g älgfärs eller annan viltfärs
-
4 msk extra virgin olivolja
-
1 st gul lök finhackad
-
1 st vitlöksklyfta finhackad
-
1 st morot grovt riven
-
20 g rotselleri grovt riven
-
2 msk tomatpuré
-
1 dl vitt vin (gärna Pinot Grigio)
-
400 g passerade eller finkrossade tomater
-
250 g färska champinjoner
-
1 dl vatten
-
1 st köttbuljongtärning
-
1 st lagerblad
-
1 tsk torkad oregano
-
Svartpeppar och salt
-
8 dl mjölk
-
4 msk extra virgin olivolja
-
4 msk vetemjöl
-
2 dl lagrad herrgårdsost grovt riven
-
0,25 tsk muskotnöt
-
12-15 st lasagneplattor
-
1 dl lagrad herrgårdsost grovt riven
Köttfärssås
Ostsås
Montering och topping
Instruktioner
Köttfärssås
Tvätta och skiva champinjonerna. Stek dem sedan i en klick smör i traktörpanna, tills det mesta av vätskan har kokat bort. Häll upp i en skål.
Häll olivoljan i traktörpannan och stek viltfärsen tills den är näst intill genomstekt. Rör ned lök, vitlök, champinjoner, riven morot, riven rotselleri. Stek några minuter till.
Tillsätt tomatpuré, vitt vin, och tomater. Rör runt och låt koka upp.
Lägg i köttbuljongtärningen. Häll i vatten, oregano och lagerblad.
Låt puttra under omrörning i 60 min. Under lock med en glipa.
Smaka av med svartpeppar och salt.
Ostsås
Värm mjölken i en kastrull.
Värm olivoljan i en annan kastrull och vispa i mjölet i oljan.
Häll över den varma mjölken i kastrullen med olivoljan och mjölet under vispning.
Låt koka ett par minuter.
Rör i den rivna osten så den smälter och muskotnöten. Smaka av med salt.
Montering och stekning
Häll lite av ostsåsen i botten av en ugnssäker form.
Lägg på ett lager, 3 st lasagneplattor och sedan köttfärssås.
Fortsätt varva sås, lasagneplattor och köttfärssås. Avsluta med plattor och ostsås som översta lager.
Toppa med riven ost.
Stek i nedre delen av ugnen. 60 min i 200 grader. Används färska lasagneplattor, stek 30 min i 225 grader. Täck över med folie vid behov så att lasagnen inte bränns vid. Ta ut och låt stå en stund för att svalna. Servera med en sallad och något gott att dricka.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!