Björn- och älgkalops med ädelost
17 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Recept på björnkött
Cuisine
Recept på viltkött
Portioner
4
Förberedelse
30 minuter
Tillagning
90 minuter
Det är ett perfekt recept till både älg och björn. Därför har jag modifierat originalreceptet något och kör 50/50 med björn och älg för att göra det hela lite extra spännande. Använder man björn är det väldigt viktigt att köttet får marinera länge, gärna 3 dagar.
Det går givetvis bra att köra 800 - 1000 g av valfritt viltkött.
Författare:Johan Löfström
Ingredienser
-
500 g björngrytbitar
-
500 g älggrytbitar
-
1 stor rödlök
-
1 morot
-
Svart- och vitpepparkorn (ca 10 av vardera)
-
2 hela vitlöksklyftor
-
4 dl rödvin
-
2 msk grönmögelost
-
3 dl grädde
-
1-2 tsk svartvinbärsgelé
-
2 msk maizena
Marinad
Sås
Instruktioner
Marinad
Skiva löken i stora skivor och dela moroten i 2-3 cm bitar.
Lägg grytbitar, lök, morot, vitlöksklyftor, papperkorn och vin i en försluten plastpåse i kylen. Ha gärna en bunke under.
Låt marinaden ligga i 3 dagar.
Kalops
Ta ur grytbitarna och bryn dem i en het panna. Lägg sedan ner dem i en stekgryta (stor kastrull går också bra).
Sila av marinaden och häll den över grytbitarna. Koka under lock på låg värme tills köttet är riktigt mört, ca 60-90 minuter.
Tillsätt grädde, grönmögelost och gelé. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Blanda ut maizena med vatten och rör ner i grytan tills du får en fin konsistens.
Kommentarer (1)
Man kan även använda konjak eller en mild whisky…blir väldigt mört och gott samt sila av och gör en sås med grädde och nymald grönpeppar. Supergott.