Björnkött är ett ovanligt och speciellt viltkött som kan bli fantastiskt gott om det tillagas på rätt sätt. I Amerikas vildmark under nybyggartiden ansågs björnkött faktiskt vara det finaste kött att äta. Hjort var bra för kläder och björn var bra för lägerelden. Björn är för övrigt det enda viltkött som man faktiskt kan steka på lite mer. Det blir inte alltid sämre av att vara "well done". Smaken på björn beror mycket på vad den har ätit. Bäst smakar köttet när dieten har bestått mycket av bär. Därför brukar man säga att björnkött smakar som bäst efter ett riktigt bra blåbärsår. Eftersom björn har varit såpass ovanligt att äta i Sverige under de senaste hundratals åren har vi inte heller utvecklat särskilt många lokala svenska björnrecept. Därför har vi sökt från både Nordamerika och kontinenten för våra recept nedan.
Pulled Bear BBQ
7 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Detta recept är hämtat från den amerikanska södern, hemlandet för pulled pork. Björnens kraftiga smak passar väldigt väl till ölen och den mustiga BBQ-såsen. Det går öven bra att byta ut öl mot exempelvis grönsaksbuljong för en något mildare smak.
Du kan givetvis använda en färdig BBQ-istället för att använda den i receptet. Det gör det hela lite enklare.
Jag lovar att dina gäster kommer aldrig någonsin smakat en "pulled pork" som denna!
Blanda brunt socker, salt, paprika, vitlökspulver, lökpulver, kummin och mald peppar i en liten bunke.
Gnugga in blandningen i steken (detta kan även göras kvällen innan).
Värm upp oljan i en gjutjärnsgryta och stek björnsteken på alla sidor. Tänk på att kryddorna kan lätt brännas så stek inte för länge.
Häll ölen över hela köttet och lägg på locket. Flytta över grytan till ugnen.
Vänta tills köttet får en innertemperatur på runt 95 grader och det enkelt faller isär med en gaffel. Tiden det tar beror mycket på hur stor köttet är. Ta då ut grytan ur ugnen.
Ta ur steken ur grytan och låt vila medans du förbereder BBQ-såsen.
Till BBQ-såsen: Lägg ner tomatpuré, äppelcidervinäger, senap, brunt socker och Worcestershire-sås i grytan och koka upp under medelvärme. Sätt ner värmen och låt det sjuda tills det har tjocknat något, tar ca 5 minuter.
Dra isär köttet och blanda med hälften av BBQ-såsen. Använd resten av såsen till servering.