Hur man lyckas med björnkött

Björnkött är väldigt gott när det tillagas på rätt sätt. Därför har vi satt ihop en guide för hur man enklast lyckas med detta vårt mest exklusiva viltkött.

Björnkött är det vilt som har mest speciell smak. Björnen är en allätare och köttet kan variera rätt mycket i smak beroende på vad björnen har ätit under sommaren innan jakten startar. Man brukar säga att björnkött smakar som bäst under ett riktigt bra blåbärsås. 

I den amerikanska vildmarken räknades björnkött under 1800-talet som det finaste köttet. "Deer is for clothing and bear is for eating" brukade man säga.

De finaste bitarna som filé och ytterfilé blir väldigt goda när man tillagar dem som det mesta annat vilt.

Annars är en bra grundregel för att laga björnkött är att marinera köttet, gärna minst 2-3 dagar och gärna i vin. Sedan kan man tillaga den som en stek, gryta eller liknande. Jag testade själv min mormors gamla recept på älgkalops med ädelost och blandade i björnkött och det var riktigt gott. 

Ett tips vi har hört från det stora landet i väst är att marinera björnköttet i mjölk och sedan steka det. Vi har inte testat detta ännu, men vi kommer uppdatera sida så fort vi vet mer.

En annan bra regel att förhålla sig till är att björnkött passar väldigt bra ihop med andra dominerande smaker som exempelvis BBQ-sås. Våra björnburgare passar väldigt bra tillsammans med mycket andra smaker men är kanske inte lika goda som älg- eller vildsvinsburgare om man endast äter köttet. Vi kan tex föreslå receptet Björnburgare med whiskylök.

Tills sist vill vi slå ett slag för vårt egna recept på Pulled Bear. Det är ett väldigt gott och spännande recept som är lätt att lyckas med så länge du har gott om tid.

Smaklig spis!