Din guide till att köpa viltkött online

Laga viltkött med Swedish Wild - renytterfilé

Vi vet att det ibland kan vara svårt att veta vilket viltkött man skall välja och hur man bäst lagar till det. Därför har vi satt samman denna sida för att ge övergripande tips och råd så att du alltid kan vara säker på att lyckas med ditt viltköttsköp.

Först vill vi vända oss till dig som är nybörjare på vilt och inte vet riktigt var du skall börja. Det allra enklaste är att köpa en torkad eller rökt produkt som du kan skiva upp och äta som tilltugg till fördrinkar eller bara som den är. Vårt mest populära viltkött som du inte behöver tillaga är torkat renkött, rökt älghjärta och rökt renbog.

För tillagning föreslår vi en dovhjortsytterfilé eller renytterfilé med vår enkla viltsås. Med detta kan du nå maximal framgång trots minimal förkunskap och med relativt låg ansträngning. Här hittar du receptet.

Vi du veta mer om hur man bäst lagar till vilt, rekommenderar vi att du besöker vår sida Hur man lagar viltkött.

I allmänhet kan man väl säga att man kan skilja på vilt till vardags och vilt till fest. Vilt är godare, nyttigare och bättre för miljön än vanligt kött så vi rekommenderar alla att alltid välja vilt när man har chansen.

Rökt och torkat viltkött

Rökt och torkat viltkött tillhör en speciellt delikat kategori av viltkött. Själva anser vi att rökt (särskilt Suovas och Gurpi) och torkat svenskt renkött är bland det godaste kött man kan äta. Besök gärna vår sida om Rökt och torkat viltkött.

Björnkött

Om du är intresserad av vårt mest ovanliga viltkött från björn, så titta gärna på vår vår sida Hur man lyckas med björnkött.

Viltkött till fest

Till festen rekommenderar vi framförallt älg, ren och dovhjort och då gärna de finare bitarna som filé och ytterfilé (även kallad ryggbiff). Älgfilé är ofta svårt att få tag på och är imponerande på vilket festbod som helst, så det är något vi verkligen kan rekommendera.

Servera gärna torkat renkött eller kanske älghjärta till fördrinken.

Vill man verkligen lyxa till det, så är löjrom eller störrom en fantastisk förrätt. Vi rekommenderar verkligen äkta Kalix Löjrom som bjuder på det bästa från den svenska kusten. 

Viltkött till vardags

Det finns flera viltslag som ofta kan vara lite mer prisvärda och därför passa väl till vardags. Vildsvinskött är ett exempel på detta. Man kan göra fantastiskt goda recept på vildsvin som inte tar alltför lång tid eller sätter för djupa spår i planboken. I boken Kocken & jägaren finns ett flertal exempel på väldigt goda rätter. Även ren passar väldigt bra till vardags då rätter som exempelvis renskav kan tillredas väldigt fort och ändå vara fantastiskt gott.

Det går alldeles utmärkt att byta ut nöt- och grisfärs mot viltfärs i ett flertal väldigt populära vardagsrätter. Testa tex gärna vårt recept på älgburgare gjorda på vår svenska älgfärs.

Viltkött att grilla

Viltkött passar alldeles utmärkt att grilla. Viltkött är som bekant väldigt fettsnålt, så till grillen rekommenderar vi detaljer som har något mer fett i sig. Vi anser tex att älgentrecote är den perfekta detaljen av älgkött till grillen.

Underskattat viltkött

Vi tycker om att lyfta fram vissa viltdetaljer som är fantastiskt goda och enkla att tillaga men som kanske inte är så välkända som exempelvis filé eller skav. Först ut är Renstek från innanlår. Det är en otroligt mör bit kött som är fantastiskt god både som stek och så mör att den passar väldigt väl som tartar. Samtidigt är den betydlig billigare än renfilén.

Våra viltlådor med viltkött

Några första sidor som vi råder alla att titta på är våra recept på viltkött och våra  viltlådor. Just viltlådorna är sammansatta av viltdetaljer som vi, Johan och Patrik, själva rekommenderar och som har recept som vi själva har testat. Recepten kommer från professionella viltkockar samt från våra kunder och medlemmar i vår Facebook-grupp Swedish Wild Game Meat.

Kokböcker för viltkött

Vidare har vi även testat och utvärderat ett antal olika kokböcker för viltkött. De bästa vi har hittat har vi lagt upp på vår hemsida. Läs mer här