Tid: 12-17 timmar
Svårighet: Medel
Ingredienser (8-10 portioner)
- 1,5 kg fryst viltstek av älg - Går även bra med ren eller dovhjort
- 1 liter vatten
- 4 msk salt
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk torkad timjan
- 1/2 msk torkad rosmarin
Utförande
Lägg den frysta steken in en ugnssäker form.
Lägg formen med steken i den nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 75 grader (70 grader i varmluftsugn). Sätt in en köttermometer när steken har tinat (efter ca 2-3 timmar).
Låt steken vara i ugnen i 8-12 timmar. När termometern visar 55°C är det rött ("medium rare"), vid 65°C är det lite rosa och vid 75°C är det "well done".
Saltlösning: Koka upp vatten med salt i en stor kastrull (ska ha plats för steken) och låt svalna. Skär löken i tunna skivor och lägg ner i kastrullen. Lägg till vitlök och örter. Ta ut steken när den fått den innertemperatur du vill ha och lägg ner den direkt i kastrullen. Låt den ligga i och svalna i 4-5 timmar
Skär upp köttet i tunna skivor och servera gärna med an potatisgratäng och färsk sallad. Tjälknöl är även fantastiskt gott på smörgås!
Klicka här för att köpa älgstek
Är du intresserad av fler viltrecept? Anmäl dig då gärna till vårt nyhetsbrev där vi regelbundet skickar ut nya populära viltrecept.
1 kommentar
Det var ett mycket bra recept. Den färdiga produkten var mycket god lagad efter receptet.