Gratis frakt över 1000 kr

Tjälknöl med lingon och svamp potatis på en gammal skärbräda

Recept på tjälknöl

Tid:            12-17 timmar
Svårighet: Medel

Ingredienser (8-10 portioner)

  • 1,5 kg fryst viltstek av älg - Går även bra med ren eller dovhjort
  • 1 liter vatten
  • 4 msk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk torkad rosmarin

Utförande

Lägg den frysta steken in en ugnssäker form. 

Lägg formen med steken i den nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 75 grader (70 grader i varmluftsugn). Sätt in en köttermometer när steken har tinat (efter ca 2-3 timmar). 

Låt steken vara i ugnen i 8-12 timmar. När termometern visar 55°C är det rött ("medium rare"), vid 65°C är det lite rosa och vid 75°C är det "well done".

Saltlösning: Koka upp vatten med salt i en stor kastrull (ska ha plats för steken) och låt svalna. Skär löken i tunna skivor och lägg ner i kastrullen. Lägg till vitlök och örter. Ta ut steken när den fått den innertemperatur du vill ha och lägg ner den direkt i kastrullen. Låt den ligga i och svalna i 4-5 timmar

Skär upp köttet i tunna skivor och servera gärna med an potatisgratäng och färsk sallad. Tjälknöl är även fantastiskt gott på smörgås!

Klicka här för att köpa älgstek

Är du intresserad av fler viltrecept? Anmäl dig då gärna till vårt nyhetsbrev där vi regelbundet skickar ut nya populära viltrecept.

Äldre inslag
Nyare inslag

Lämna en kommentar

Kommentarer måsta bli godkända innan de publiceras

Stäng (esc)

Swedish Wild nyhetsbrev - Få 100 kr rabatt

Vill du vara först att veta när vi har rabatterbjudanden eller nya produkter? Anmäl dig då gärna till vårt nyhetsbrev. Som tack för ditt förtroende får du 100 kr rabatt som du kan använda vid ditt första köp.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök bland våra produkter och innehåll

Kundvagn

Din kundvagn är tom.
Shoppa nu