Burgare av viltfärs med hemgjord dressing
2 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Viltkött
Cuisine
Nordic
Portioner
4
Förberedelse
30 minuter
Tillagning
20 minuter
Kryddningen i dessa burgare samarbetar bra med viltsmaken. En bakomliggande hetta som inte tar över, men kompletterar. Burgaren på bild är gjord av mufflonfärs, men vilken viltfärs som helst fungerar bra. Den hemgjorda dressingen blir pricken över i:et, med alla traditionella tillbehör som önskas. Receptet ger fyra rejäla burgare.
Författare:Jonas Legerstam
Ingredienser
-
4 msk majonnäs
-
1,5 dl gräddfil eller smetana
-
1,5 msk hackad smörgåsgurka (krama ur vätska)
-
1,5 msk bostongurka
-
0,5 st finhackad schalottenlök
-
0,5 msk ketchup
-
0,5 msk chilisås
-
0,5 msk amerikansk senap
-
0,5 tsk Worcestershiresås
-
Salt och svartpeppar efter tycke
-
500 g mufflonfärs eller annan viltfärs
-
1 st ägg, vita och gula
-
0,5 tsk salt
-
1 tsk svartpeppar
-
0,5 tsk paprikapulver
-
0,5 tsk cayennepeppar
-
1,5 msk amerikansk ketchup
-
1,5 msk amerikansk chilisås
-
1,5 tsk Dijionsenap
-
1,5 msk Worcestershiresås
-
1 tsk soja
Burgardressing
Viltfärsburgare
Instruktioner
Dressing
Blanda allt i en skål. Låt stå i kylskåp minst 3-4 timmar.
Burgare
Tina färsen långsamt i kyl, om den är fryst.
Blanda alla ingredienser ordentligt i en bunke. Bearbeta till en fin jämn smet. Smeten kan vara lite lös och klibbig, gör inget, burgarna går ihop bra i pannan senare.
Rulla ihop smeten till 4 jämnstora bollar, så kompakta som möjligt, blöt händerna i kallt vatten först så fastnar inte färsen lika lätt på händerna.
Platta ut bollarna till puckar, cm-tjocka, ca 10 cm i diameter.
Slå in burgarna i plastfolie, för att hålla formen. Låt vila i kylskåp minst 3-4 timmar.
Hetta upp stekpanna med rikligt med smör, alternativt stekplatta på tex grill. Lägg i burgarna när smöret är gyllenbrunt och har slutat fräsa.
Stek två burgare åt gången (eller så många som storleken på panna eller stekplatta tillåter), 4-5 min på hög värme på varje sida. Vänd bara en gång försiktigt med stekspade.
Lägg på en ostskiva efter första vändningen (om så önskas).
Servera med den hemgjorda dressingen och traditionella tillbehör. Gärna egenbakat eller bageribakat, färskt hamburgerbröd. Ha servetter till hands. Beroende på vilken färs som används och fetthalt så kan burgarna bli ordentligt saftiga, som det skall vara.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!