Bouef Bourguignon på älg
1 betyg (klicka på stjärnorna för att sätta betyg)
Kategori
Portioner
4-6
Rätten är känd för sin rika och fylliga smak som blir extra framträdande med älgköttet. Originalet är en favorit bland matälskare världen över och blir inte sämre med vilttouchen.
Johan Bergquist
Ingredienser
-
1 kg älggrytbitar
1 morot
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2,5 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
4 dl rött vin gärna ett kraftigt
4 msk viltfond
2,5 dl vatten
1 bukett timjan
En liten kvist rosmarin
2 st lagerblad
500-700 g steklökar, el skuren scharlottenlök
250 g champinjoner, små el kvartade större
100 g bacon, tärnad alt skuret rökt sidfläk
salt & peppar
Instruktioner
Marinera köttet i en påse med vinet i ca 2-5 timmar
Sila av köttet och spar vinet
Bryn köttet i en gryta med smör, krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig form
Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en grytan tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att inga mjölklumpar finnns kvar. Gör man större mängder kan det vara värt att reda efteråt.
Häll på vin, timjankvist och lagerblad.
Lägg köttet i grytan och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme.
Skär baconet i tärningar och stek de i pannan, när baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
Skala smålökarna och förbereddom övriga ingredienserna
Lägg i smålökar, svamp och bacon i grytan och sjud några minuter. Toppa med färska örter.
Om grytan verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som blandats ihop med rumsvarmt smör, som klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
Server gärna med ett gott mos till som smaksätts med lite västerbotten och lite grillad kål på toppen