Tid: 45-60 min
Svårighet: Enkelt
Större viltdetaljer om älgbiff passar perfekt som huvudrätt för en familjemiddag eller middag med vänner när man vill servera något speciellt. Man kan tillreda den på ett enkelt sätt i ugn eller på grillen och få ett fantastiskt resultat. Som alltid, låt köttets mörhet och smak stå i centrum. Vanligtvis brukar man steka köttet först för att sedan låda det tillagas i ugnen. Vi har valt att göra tvärtom eftersom vi anser att det blir mer god steksmak om man steker det sist.
Ingredienser
- Större filé, ytterfilé eller stek av vilt (älg, hjort, vildsvin)
- Smör
- Salt och peppar
Utförande
- Sätt ugnen på 125ºC
- Trimma köttet, dvs ta bort fett och all hinna
- Gnugga in köttet med salt och peppar
- Sätt in en koktermometer till mitten av köttet
- Sätt in hela köttbiten i ugnen. Ta ut den igen när innertemperaturen når 53ºC
- Stek köttet i smör på hög värme i panna för att få en fin krispig yta (30-60 sek per sida). Innertemperaturen bör ha ökat till 56ºC när du är färdig
- Servera direkt
För grillen, följ instruktionen nedan men lägg på grillen (heta delen) istället för i pannan. Vill du inte använda ugnen kan du istället använda indirekt värme (under lock) på grillen.
Servera gärna med goda tillbehör som sallad, potatis, sparris och/eller rotfrukter i ugn. En god viltsås eller viltsmör förhöjer smakupplevelsen ytterligare. Här kan du hitta recept på viltsmör.
Här kan du hitta fina detaljer:
Köp älgfilé
Köp älgryggbiff (ytterfilé)
Köp älgentrecote
Köp älgstek (innanlår)
Köp renstek (innanlår)