Köp rökt och torkat viltkött

Rökt och torkat viltkött är fantastiskt gott. Det passar utmärkt till allt från julbordet, fördrinken och runt lägerelden. Vi anser att mycket av det bästa rökta och torkade viltköttet kommer från Norrland och då framförallt från ren och älg. Några delikatesser som vi definitivt inte vill att du ska missa är suovas, rökt renbog och torkat renkött.

Suovas - traditionellt rökt renkött

Man kan inte prata rökt renkött utan att först nämna suovas. Suovas, samiska för "rökt",  är olika former av lättrökt renkött, som först saltas och sedan kallröks i kåta. 

Enligt vår egen enkla uppfattning är suovas världens godaste rökta kött. Här kan du hitta vårt suovas rökta renkött.

Gurpi - renfärs inlindat i nätfett och kallrökt i kåta

Gurpi är en traditionell samisk delikatess som består av malet renkött blandat med renfett, inlindat i nätfett från ren och till sist kallrökt i kåta. 

Den tillagas bäst på enkelt sätt i panna eller på spett över en eld. Skär Gurpin i 1 cm tjocka skivor och stek den på vardera sida ca 1 minut i panna med smör eller (helst) renfett. Servera med exempelvis potatis, svamp och lingon. Boken Smak på Sápmi har två bra recept på Gurpi.

Övrigt rökt renkött

Renkött passar väldigt väl till rökning. En av våra egna absoluta favoriter är rökt renbog. Den passar perfekt både till ett större middagsbord, som vid jul och påsk, och till exempelvis fördrinken eller vickning på nyårsfesten.

Rökt älgkött

Älgkött passar även det väldigt bra till rökning och har du kanske den kraftigaste viltsmaken av allt rökt viltkött. Vi erbjuder i dagsläget två olika typer av rökt älgkött: Rökt älghjärta och älgpastrami. Det rökta älghjärtat kan faktiskt till viss del jämföras med torkat renkött och passar till samma tillfällen. Älgpastramin är väldigt god att skiva och äta direkt som den är. Den var väldigt populär på många av våra kunders julbord (inklusive våra egna).

Torkat renkött

Torkat renkött är väldigt gott till fördrinken eller som att ta med ut i skogen på utflykt. 

Köttet kommer i två varianter: Lättrökt och orökt. Skillnaden är hur man har behandlat köttet innan torkningen. Man brukar säga att det orökta torkade renköttet har en lite kraftigare smak än det rökta. Båda varianterna är dock fantastiskt goda och det kan inte gå fel vilken du är väljer. Här kan du hitta torkat renkött till försäljning.

Recept med rökt och torkat viltkött

Det finns väldigt många goda recept som inkluderar rökt och torkat viltkött och de förgyller verkligen den rätt de inkluderas i. Båda kokböckerna Smak på Sápmi och Kocken och jägaren innehåller ett flertal spännande och goda recept.